Plenković danas u poseti južnoj srpskoj pokrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi danas na Kosovu i Metohiji, gde će obići Janjevo, gde živi najviše Hrvata, i primiti medalju Sv. Terezije, koju će mu uručiti predsednica privremenih institucija Vljosa Osmani.

U premijerovoj pratnji su predstavnici HGK, Ericsona Nikola Tesla i Končara, ali i olimpijac Josip Glasnović.

Ovo je prva poseta Plenkovića od 2011. godine, a zagrebački Večernji list piše da Hrvatska ima redovni politički dijalog i susrete premijera sa predstavnicima Prištine na marginama međunarodnih konferencija.

Ova poseta, prema pisanju Večernjeg ima više komponenti - političku, diplomatsku, privrednu, humanitarnu, dijasporsku, kao i bezbednosnu.

Ona dolazi i dan nakon što je na lokalnim izborima Kurtijevo Oslobođenje ponovo doživelo debkl u 2. krugu lokalnih izbora i koje više nije vodeća stranka u južnoj srpskoj pokrajini.

Najavljeno je da će se Plenković u Prištini sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Podseća se da je Hrvatska sedmi trgovinski partner Kosovu od zemalja EU. Susret s Vjosom Osmani, dodaje se, ima humanitarnu notu.

Ona će Plenkoviću i direktoru bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručiti medalju Svete Terezije. Priznanje se dodeljuje u znak zahvalnosti za angažovanje nakon tragične nesreće u Slavoniji u kojoj se letos prevrnuo autobus pun kosovskih državljana, pri čemu ih je desetero poginulo, a 50-ak bilo povređeno.

Plenković će se sastati sa predstavnicima hrvatskog kontingenta KFOR-a.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#kosovo odlikovanje

#osmani odlikovala

#plenković kosovo

#plenković odlikovan