Nevakcinisani, odlukom vlade, mogu od sada samo da pristupe prodavnicama namirnica i drogerijama

Udruženje trgovaca Austrije tvrdi da će restriktivne mere za nevakcinisane uticati na to da se u trgovini obrt smanji nedeljno za 350 miliona evra.

Nevakcinisani, odlukom vlade, mogu od sada samo da pristupe prodavnicama namirnica i drogerijama, a u predbožićnom periodu to je značajan udarac na privredu. S tim u vezi Privredna komora Austrije traži od vlasti produženje mera pomoći i olakšice.

- Sada su potrebni produženje ekonomskih mera pomoći za posebno pogođene privredne grane i brza realizacija već dugo zahtevanih pozitivnih podsticaja za vakcinaciju - kazao je predsednik Komore Harald Marer. 

Predstavnik trgovaca Rajner Trefelik ističe da će tom merom oko 35% potencijalnih mušterija biti sprečeno da kupuje. Posebno preduzeća koja zavise od manifestacija su prošle godine imale ogroman pad obrti do čak 50%, dodao je on. Slično je, kaže, i sa trgovcima u centru grada, turističkim centrima i za prodavce na pijacama.

Trgovci strahuju da bi mogla da potpuno propadne predbožićna kupovina, pošto se bliži period kada Austrijanci kupuju poklone, a to jedna trećina stanovnika neće moći, izuzev onlajn.

Autor: redportal.rs

#Trgovina

#gubitak

#lokdaun

#nevakcinisani