Kosovo i Metohija prioritet Evropskoj uniji

Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU ( EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci ”nije bilo napretka u dijalogu”, a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine ”i dalje komplikovana”.

- Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije - navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemalja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na ”visok nivou anažovanja sa Beogradom i Prištinom”.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u ”najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona”.

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao niedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sakcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovarće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumantalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Ministri neće u ponedeljak usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitranu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.

Autor: tanjug.rs

#Priština

#Savet EU

#beograd

#dnevnog reda

#prva tačka