Gradonačelnik je naveo da je plan da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije Aleksandar Milošević i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Nenad Karamijalković, sa predstavnicima građevinske firme Jadran, obišli su danas radove na rekonstrukciji fasada u starom gradskom jezgru, objavljeno je na gradskom sajtu.

Foto: SNS Kragujevac/NZ

Gradonačelnik Dašić je naveo da je plan da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle i da je sa radovima početo na objektu koji je Kragujevčanima poznat kao zgrada Prosvete.

- Ovaj objekat je izgrađen još pre Velikog rata i u njemu je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice tadašnje Muške gimnazije. Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine pod zaštitu stavio centralno gradsko jezgro i objekte koji nose karakter zaštićenog kulturnog dobra - rekao je on.

Rok za završetak radova na restauriranju prve fasade je 120 radnih dana a radovi će se nastaviti na zgradi sa figurama atlasa, a potom na zgradi Peka.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je pre godinu dana uradio studiju revitalizacije 22 zgrade u starom gradskom jezgru, na osnovu koje je urađen projekat i opredeljeno 100 miliona dinara za ovu namenu.

Autor: Tanjug

#Kragujevac

#aleksandar milošević

#nenad karamijalković

#nikola dašić