Za vakcinisane nema zaključavanja

Astrijski kancelar Aleksander Šalenberg ocenio je da će zima i božićni praznici biti neprijatni za nevakcinisane građane, prenose Novosti.rs.

Prema njegovim rečima, zaključavanje za nevakcinisane, kako sada stoje stvari, najverovatnije je neizbežno.

Istovremeno je odbio "lokdaun" za vakcinisane:

Ne vidim zašto bi dve trećine građana trebalo da izgubi slobode zbog trećine koja okleva. Za mene je jasno da neće biti zaključavanja za vakcinisane iz solidarnosti sa nevakcinisanima.

Smatra da to ne bi bilo shvatljivo i da bi uništilo sve podsticaje za vakcinaciju. Šalenberg kaže da ni iz demokratskog ugla ne vidi zašto bi većina trebalo da bude taoc manjine.

Zbog teške epidemiološke situacije, on je uveren da će zima i Božić proći uz "2G" mere, koje omogućavaju pristup ugostiteljskim, zabavnim i kulturnim institucijama samo za vakcinisane i izlečene od kovid-19.

"Lokdaun" za nevakcinisane, prema njegovim rečima, teška je, ali očigledno potrebna mera. Najavio je i pojačanje pritiska kontrole poštovanja mera. Šalenberg je ukazao da međunarodna poređenja pokazuju da vakcine donose uspeh, a u Austriji je, konstatuje, stopa vakcinisanosti "sramno niska".

Autor: novosti.rs

#Austrija

#koronavirus

#vakcinacija