Rekordne snežne padavine

Olujno nevreme u nekim delovima jugoistočne Kine donelo je rekordne snežne padavine zbog čega postoji zabrinutost zbog grejanja jer je tokom ove godine u istim oblastima bilo problema sa električnom energijom.

U gradu Šenjang, provincije Ljaoning, prosečna visina snežnog pokrivača dostigla je 51 centimetar, a to je najveća količina zabeležena u poslednjih 116 godina, odnosno 1905. godine, piše Mondo.

U susednoj Mongoliji je jedna osoba preminula, a snežne padavine su uticale na više od 5.600 ljudi.Meteorolozi tvrde da je sneg iznenada zatrpao mongolski grad Tungljao. U unutrašnjosti Mongolije i severoistočnoj Kini je izdano ukupno 27 crvenih alarma zbog snega.

Hladni talas je stigao u nedelju, a temperature su pale za najmanje 14 stepeni u pojedinim delovima severoistočne Kine.

U Liaoningu je sneg napravio velike probleme, a većina naplatnih rampi na autoputu je zatvorena.  Železničke i autobuske stanice su zatvorene, osim onih u gradovima Daljen i Dandung.

Vlasti ulažu napore kako bi održale domove toplim. Povećan je uvoz uglja i maksimalno je povećana proizvodnja energije.Kina se još uvek značajno oslanja na ugalj u procesu proizvodnje energije.

IZVOR: YT / South China Morning Post

Autor: mondo.rs

#kina

#rekodne snezne padavine

#sneg