Na Grenlandu se nalaze velike količine retkih metala koji se koriste za proizvodnju potrošačke elektronike i oružja

Parlament Grenlanda usvojio je zakon o zabrani eksploatacije uranijuma i obustavljanju izgradnje rudnika u Kuanersuitu zbog mogućeg negativnog uticaja na krhki ekosistem ostrva.

Na lokaciji Kvanserzit u blizini grada Narsaka nalaze se velike količine retkih metala koji se koriste za proizvodnju potrošačke elektronike i oružja, kao i radioaktivni uranijum, prenosi Hina.

Oni su značajan pokretač tražnje za grupom od 17 minerala koji se zbog značaja za tehnološke proizvode nazivaju i tehnološkim metalima, ali i zbog nastojanja da se smanje emisije štetnih gasova, jer se koriste u proizvodnji električnih vozila i vetrenjače.

Nacrt zakona o zabrani eksploatacije uranijuma izradila je Inuitska partija Atakatigiit, vodeći član vladajuće koalicije od aprilskih izbora. Zakon zabranjuje istraživanje ležišta sa koncentracijom uranijuma većim od 100 ppm i otvara mogućnost zabrane istraživanja drugih radioaktivnih minerala, kao što je torijum.

Australijska rudarska kompanija Grenland bila je na ivici dobijanja konačne dozvole za razvoj rudnika tokom mandata prethodne vlade, ali su se lokalni stanovnici protivili projektu, strahujući da će negativno uticati na osetljivo okruženje. Kina je vodeći svetski proizvođač retkih minerala, a Peking je u septembru povećao godišnje proizvodne kvote zbog skoro jednake ponude i potražnje.

Autor: redportal.rs

#Grenland

#eksploatacija

#ruda

#uranijum