Žene su oduvek samo tražile da budu poštovane i da njihovo mišljenje bude uvaženo 💕

Kada su ženka prava u pitanju ona su oduvek bila tabu tema. Žene su se decenijama borile da njihova prava budu ispravno shvaćena i da dokažu muškoj populaciji da njihov bolji položaj njih ne bi ugrozio.

Kada bi malo istražili istorijat feminističkog pokreta u Srbiji shvatili bi da ovo što se danas prikazuje kao feministički pokret zapravo nema nekih ideoloških veza sa onim za šta su se žene širom Kraljevine SHS zalagale. Žene tog doba su bile toliko istrajne da su osnovale Žensku stranku koja je Šestojanuarskom diktaturom zabranjena. Tražile su pravo glasa ali ga između dva svetska rata nisu dobile. To pravo ostvaruju tek 1945.

U časopisu Ženski pokret iz 1920. u broju 1. iz 18. aprila, na strani 13. u tekstu Ruže Stojanović (nastavnica matematike) Zašto tražimo politčka prava možemo videti da žena ne beži od takozvanih ženskih poslova, ni od porodice. Žene su oduvek samo tražile da budu poštovane, da njihovo mišljenje bude uvaženo, kao i da politička prava ne budu samo privilegija za muškarce.

Foto: Časopis Ženski pokret, 1920.

Po statistikama koje su sprovedene tada možemo videti da su se u Norveškoj žene u većem procentu odazvale pozivu na glasanje i time su žene dokazale da ne beže od odgovornosti.

Zbog toga je poželjno, da naše društvo i dalje podupire žene koje su spremne da svojim zalaganjem društvo i zemlju učine boljima.

Autor: Redportal.rs

#Sreća

#ljubav

#žene