EU optužila je Minsk da namami migrante iz ratom razorenih, depriviranih zemalja i šalje ih kao "pione" u Poljsku

Sirijski migrant Jusef Atalah strahovao je da će umreti u šumi na poljskoj granici nakon što je ostao bez hrane i vode na velikoj hladnoći, nesposoban da diše na nos nakon što ga je slomio, kako je rekao, jedan beloruski vojnik.

Sada zadužen za centar za migrante u istočnom poljskom gradu Bjalistoku, Atalah kaže da je jedan od mnogih migranata zarobljenih na granici nakon što su ga poljski stražari vratili u Belorusiju da bi ga blokirale beloruske snage bezbednosti koje su im ranije pomogle da pređu u Poljsku.

- Rekli smo im da želimo da se vratimo u Minsk, ne želimo da nastavimo ovo putovanje. Rečeno nam je da za vas neće biti povratka u Minsk. Samo idi u Poljsku - rekao je on.

Avganistanski migrant koji je odbio da kaže svoje pravo ime rekao je Rojtersu kakvo je njegovo iskustvo zaglavljivanja između Belorusije i Poljske, nemogućnosti da se vrati, a jedina opcija bila je da ponovo pokuša da pređe granicu uz pomoć beloruskih službi bezbednosti.

- Sami beloruski vojnici ih teraju i pomažu migrantima da pređu granicu - rekao je on i dodao da su mu vojnici rekli da je to državni nalog.

Avganistanac, koji je pobegao iz svoje domovine nakon što su talibani došli na vlast u avgustu, opisao je kako bi beloruska vojska dolazila i svake noći izvodila grupu od 30 do 40 migranata iz kampova i gurala ih do granice.

- Oni imaju pogled na granicu i ako tamo nema nikoga, daju im sekač i teraju ih da preseku (poljsku) žicu - rekao je on.

Uprkos iskušenjima, avganistanski migrant je bio optimista u pogledu svoje budućnosti kada je stigao u EU.

Sada se osećam sigurnije. Siguran sam da ću ovde izgraditi dobru karijeru i da će se moj sin školovati – budućnost će mu biti sigurna.

EU, koja je više puta sankcionisala Belorusiju zbog kršenja ljudskih prava, optužila je Minsk da namami migrante iz ratom razorenih, depriviranih zemalja i šalje ih kao "pione" u Poljsku da pokušaju da poseju nasilni haos na istočnom krilu bloka.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#granica

#ispovest

#migrant

#poljska