Policija pronašla pokojnicu u spavaćoj sobi u poodmakloj fazi raspadanja

Porodica japanskog porekla koja je prvobitno bila optužena da je skrivala "mumificirane" ostatke člana porodice u svojoj spavaćoj sobi čak šest nedelja neće biti krivično gonjena.

Telo Rine Jasutake (49), umetnice koja je studirala na Univerzitetu Kembridž, pronađeno je u septembru 2018. na dušeku u kući u Helmsliju u Severnom Jorkširu. Njena majka Mičiko Jasutake (78), sestra Jošika Jasutake (55) i brat Takahiro Jasutake (49) čuvali su njeno telo šest nedelja nakon njene smrti, iako je već bilo u stanju raspadanja.

Policija je pronašla telo nakon što im je lokalni farmaceut rekao da je njena porodica od nje kupila velike količine hirurškog alkohola i da "mirišu na leševe". Mičiko, Jošika i Takahiro su se prošlog oktobra izjasnili da nisu krivi za sprečavanje sahrane u skladu sa zakonom, a sud je juče odlučio da neće biti osuđeni. Porodici je zaprećena kazna zatvora, novčana kazna, ali i maksimalna kazna doživotnog zatvora.

- Tri optužena pate od izuzetno retke mentalne bolesti - rekao je juče za Dejli mejl sudija Šon Moris.

Tokom suđenja u oktobru 2019., tužiteljka Sara Tajrer rekla je da je policija pronašla Rinine ostatke nakon što je farmaceut pozvao policiju zabrinut zbog velike količine hirurškog alkohola koji je porodica kupovala. Ona je rekla da je porodica komentarisala jedni drugima kako su koristili alkohol za čišćenje lica Rine Jasutake i da su mirisali na mrtva tela.

- Kasnije tog dana policija je stigla na adresu i pronašla pokojnice u spavaćoj sobi sa dušekom u poodmakloj fazi raspadanja što je dovelo do očigledne mumifikacije -rekao je Tajrer na sudu.

Sudija Moris odlučio je da optužbe protiv članova porodice ostaju u spisu, ali da neće biti osuđene pod uslovom da ih prate socijalne službe. On je objasnio da se radi o "veoma neobičnim okolnostima" zločina.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Mrtvo telo

#porodica