Centar za socijalni rad danas je taj koji donosi odluku šta je za dete najbolje

Devedesete godine bile su na prostoru naše zemlje posebno turbulentne.

Ratovalo se. Bilo je nemaštine. Ljudi su se borili za goli opstanak. To nije bio život, već borba.

U ratovima su se dešavala silovanja. Majke takvu decu koja su plod silovanja nisu želele. Bilo je i onih koje nisu mogle da se staraju o deci jer je hleba na stolu bilo jedva za članove porodice, a dete je predstavljalo, ma koliko to teško i bolno zvučalo - nešto što se ne može priuštiti.

Zato ni ne čudi podatak koji smo dobili iz socijalne službe GAK "Narodni front", u kojem se svake godine rodi šest do sedam hiljada beba, da je tih godina normalna pojava bila da bude ostavljeno bez doma čak 200 do 300 beba godišnje.

- Dolazile su tada i žene sa Kosova, BiH, Crne Gore. Neke nisu želele svoje dece. Dođu, porode se, i samo odu. Bilo je i ovde majki koje su to radile - kaže naš izvor.

Deca su se, nije mit, ostavljala čak i pored kontejnera.

- Tek rođene bebice često su, osim u porodilištu, bivale ostavljene na ulici, u kutijama pored kontejnera, na kućnim pragovima. Danas toga nema. Štaviše, nijedna bebica ove godine nije ostavljena.

Ipak, nove generacije i nedaće sa kojima se nose roditelji sada donose i novu pošast. Naime, sve su češći slučajevi kada majke žele decu, ali je Centar za socijalni rad taj koji odlučuje da roditelji ipak nisu podobni za to.

- Imali smo slučaj kada nam je došla na porođaj žena čija su deca, njih sedmoro, već u Zvečanskoj. Centar za socijalni rad je znao dalja postupanja u tom slučaju jer je bilo evidentno da o tom detetu ne može da se stara - rekao je naš izvor.

Inače, kako saznajemo bilo je nekoliko slučajeva kada su majke osobe koje konzumiraju narkotike, zbog čega su im deca oduzimana.

Bilo je majki koje su bebama "mrvile" bensedin u mleko da zaspe.

Bilo je svega, osim ostavljanja.

Ipak, kada su majke i porodica nepodobne da se staraju o deci, Centar za socijalni rad je taj koji donosi odluku šta je za dete najbolje i da li je matična porodica dobra za odrastanje dete, ili je potrebno da se dete zbrine u nekoj drugoj porodici.

Autor: Kurir

#GAK Narodni front

#Narodni front

#bebe