Evo šta kaže računica

Iako se krsne slave praznuju tokom cele godine, krajem oktobra počinje onaj period koji označava i sezonu slava. Slava se smatra jednim od najvažnijih događaja u pravoslavnim porodicama u Srbiji posle Božića i Uskrsa, a sa Svetom Petkom 27. oktobara, pa Svetim Lukom 31. oktobra, počinje "sezona" slava sve do 19. decembra i najveće slave, Svetog Nikole, za koji se govorilo da ga "pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu", piše Mondo.

Iako se zbog pandemije korone ni ove godine neće slaviti kao pre virusa, onako kako smo navikli sa mnogo gostiju pa i po nekoliko dana, mnogi građani će ispoštovati verske običaje bar u krugu najbližih članova porodice i prijatelja. Koliko bi okvirno koštala priprema slavske trpeze za najviše 20 gostiju?

Računica pokazuje da za spremanje mrsne slave treba izdvojiti oko 43.790 dinara, dok je posna trpeza skuplja i potrebno je 46.350 dinara za hranu i ostale potrepštine.

Poznato je da je u Srbiji krsna slava jedan od najvažnijih događaja u toku godine pa za taj dan ne žalimo para kako bismo na najbolji način ugostili prijatelje i rodbinu. Računica je napravljena za najskromniju trpezu, ali kako je obično red, hrane mora da bude i da gosti ponesu.

Foto: Unsplash.com

Za pripremu mrsne slave najveći izdatak je svakako meso. Ukoliko se odlučite samo za roštilj koji pečete u mesari, za četiri kilograma treba izdvojiti oko 3.800 dinara. Međutim, ukoliko dodate i prasetinu, prase od 15 kilograma košta oko 7.000 dinara, ali pod uslovom da ga sami pečete. Kilogram kupljenog prasećeg pečenja košta oko 1.400 dinara, dok je kilogram jagnjećeg pečenja oko 1.700 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi ili punjenih paprika. Tako je za oko 40 sarmica potrebno oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupan iznos oko 4.000 dinara.

Oni koji pak imaju posnu trpezu, za 20 gostiju moraju da kupe barem 20 kilograma sveže ribe - oslića, pastrmke, šarana. Na primer, za oslić je potrebno oko 10.000 dinara, plus prženje 200 dinara po kilogramu, što je 14.000. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara.

Pored mesa, najviše para dajemo na predjelo, odnosno za mezetluk - čak oko 4.450 dinara. Za gotove pite, kiflice i testa izdvajamo oko 3.600 dinara plus deset vekni hleba, koje koštaju oko 800 dinara. Ipak, za posna predjela poput rolata, ajvara i salata moraćete da izdvojite oko 6.000 dinara, dok posne kiflice, pita i posna torta koštaju oko 6.600 dinara. Tu je, naravno, i desert: kolači, koji koštaju oko 4.000 za tri kilograma, ili torta, oko 3.000 dinara ako je sami pravite.

Ipak, ono što je pri računici isto za obe vrste slave jeste cena pića, koje ukupno košta oko 8.400 dinara. Sve cene su okvirne i mogu da variraju.

Autor: mondo.rs

#Slava

#mrsna

#posna

#sezona

#troskovi