Veruje se da je grupa "zaradila" oko milion evra od prevare

Policija u Ukrajini uhapsila je više osoba zbog sumnje da su prevarili najmanje 50 parova bez dece, tako što su im uzimali velike količine novca obećavajući im da će dobiti bebu od surogat majke. Nakon što bi im parovi uplatili novac, kriminalci bi nestali.

Uhapšeni su, kako se sumnja, razradili međunarodnu kriminalnu mrežu, a žrtvama su predstavljali fiktivne podatke o surogat programu. Oštećeno je najmanje 50 stranih državljana, a veruje se da je grupa "zaradila" oko milion evra od prevare.

Prevaru je osmislio "biznismen" iz Vinice, koji je sa saučesnicima otvarao privatne kompanije, uključujući i lažnu kliniku koju je otvorio bez lekarske dozvole i obučenog osoblja.

U klinici su klijentima nudili "ful paket" za učešće u programu surogat majčinstva, uključujući i fiktivno sklapanje braka, potragu za surogat majkom, kao i uvid u fiktivnu medicinsku dokumentaciju potencijalne surogat majke.

Nakon što bi žrtve nasele na prevaru i klinici dale novac u iznosu od 30.000 do 50.000 evra, prevaranti bi nestali i prestali bi da se javljaju.

Kako je saopštila policija, žrtve su uglavnom bile strani državljani, koje su kriminalci lovili na internetu. Od žrtava bi uzimali traženi iznos u ratama, a kada bi im bila uplaćena celokupna suma, samo bi prestali da se javljaju parovima koji su bili spremni da učine sve, samo da dobiju dete.

Prilikom pretresa prostorija koje su osumnjičeni koristili policija je pronašla lažnu medicinsku dokumentaciju, izvode iz matične knjige venčanih na kojima se vidi da su brakovi sklopljeni između stranog i državljanina Ukrajine. Pronađeni su i formulari za priznavanje očinstva na imena stranih državljana, potom ovlašćenja advokatima, sveske u kojima se beležio priliv novca, ali i bankovne kartice brojnih računa na koje je pristizao novac iz inostranstva.

Autor: Telegraf.rs / redportal.rs

#bebe

#hapšenje

#prevara