Izložba će trajati od 1. do 30. novembra na adresi Strahinjića Bana br. 8

Moderna galerija Beograd će tokom novembra meseca predstaviti radove 2predstavnika savremene beogradske umetničke scene - Radomira DamnjanovićaDamnjana (1935) i Veljka Vujačića (1969).

Izložba Damnjana i Vujačića odnosi se na njihove slikarske produkcije apstraktnih minimalističkih oblikovnih svojstava kao jedne zasebne i radikalne problemske pozicije u srpskoj umetnosti poslednjih decenija prošlog i prvih tekućega veka.

Foto: Moderna galerija Beograd

- Dosledno različitoj generacijskoj pripadnosti, uslovima formiranja i okolnostima nastupa na umetničkoj sceni, između Damnjanovog i Vujačićevog poimanja apstraktnog slikarstva postoje znatne tipološke razlike, ali ih pri tome ipak povezuju zajedničke sklonosti ka sažetim i preglednim vizuelnim i slikarskim rešenjima - napisao je istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri u katalogu izložbe, dodavši pritom:

- Damnjan u svom slikarstvu tokom šezdesetih i sedamdesetih i Vujačić iz devedesetih godina prošlog veka, uprkos evidentnim i razumljivim razlikama, poseduju međusobne srodnosti zasnovane na obostranom poverenju u čiste vizuelne vrednosti, što će posebno da dođe do izražaja kada u okolnim društvenim i životnim prilikama kao bitno i presudno budu postavljena pitanja „opstanka umetnosti u uslovima krize“ i „(ne)mogućnosti autonomije umetnosti u traumatičnom političkom kontekstu“.

Foto: Moderna galerija Beograd

Tokom trajanja izložbe, biće organizovana 2 stručna vođenja, koje će voditi prof. Ješa Denegri i jedan od autora, umetnik Veljko Vujačić, a koja će posebno biti najavljena.

Izložba traje od 1. do 30. novembra 2021. godine u Modernoj galeriji Beograd, na adresi Strahinjića Bana 8.

Radno vreme galerije je od 10.00 do 20.00 časova.

Autor: redportal.rs

#damnjan

#moderna galerija beograd

#radomir damnjanović

#veljko vujačić