U romanu iz 1985. godine predstavljena je istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferdinanda do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata

Monodrama Knjiga o Milutinu, prema romanu Slobodana Danka Popovića, u režiji Egona Savina i sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, biće premijerno realizovana 11. novembra u pozorištu Zvezdara teatar, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

U romanu iz 1985. godine, predstavljena je istorija Srba od Sarajevskog atentata na princa Ferdinanda, do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.

Knjiga je imala čak 40 izdanja i prodata je u 500.000 primeraka i predstavlja jedno od najznačajnijih dela srpske književnosti antiratne tematike.

Foto: zvezdarateatar.rs/NZ

Nenad Jezdić u tumačenju jedinog junaka ove predstave istakao je da je komad paradigma o jednom skrajnutom, zaturenom čoveku, kome je potrebno da sada ponovo oživi u scenskom izvođenju.

- Često sam se pitao tokom rada na ovom delu da li sam dostojan ovih reči i tog junaka, i da budem sat vremena Milutin Ostojić, kao 'naslednik' njegovog testamenta. Takođe sam se pitao gde sam ja ovde u tom svetu, da li su ovo svi naši Milutini u jednom porodičnom trajanju - rekao je Jezdić.

Monodrama u adaptaciji i režiji Egona Savina zasnovana je na prvom delu romana, i Jezdić je istakao da bi želeo da uradi i diptih, odnosno da igra i drugi deo, kao nastavak priče.

- Moj reditelj Egon, sa kojim dugo godina radim, rekao je za 'Knjigu o Milutinu' da je to druga srpska Biblija, upravo zbog toliko stradanja u njoj. Ovde govorimo i o selu, koje nikada ne može umreti i nestati - naglasio je Jezdić o novom komadu i junaku, koji smatra da su u ratu i pobednici i pobeđeni na kraju gubitnici.

Reditelj Savin je izrazio veliko zadovoljstvo što ponovo radi u Zvezdara teatru, sa malom, odabranom ekipom, gde spada i kompozitor Bora Dugić, scenograf i kostimograf Vesna Popović, dok je autor video produkcije - Marko Vukotić.

- Milutin je pravi arhetip naroda, heroj, blizak nama, divite mu se. Uvek sam se kao mali pitao koji su to neznani junaci, zašto se tako kaže za nekog čoveka. Onda, kad sam čitao 'Knjigu o Milutinu', shvatio sam da je upravo on neznani junak - rekao je Savin i dodao da heroji i dalje postoje među nama, samo ih je potrebno otkriti.

Foto: zvezdarateatar.rs/NZ

- On je mali čovek, seljak, neobrazovan, a duboko plemenit. Kao takav, Milutin jasno vidi istinu tragičnog stradanja svog naroda. Samim tim, osim uzbudljive predstave, mi ćemo publici ponuditi i jedan čas iz istorije. To će biti zapravo scenska istina sa Nenadom Jezdićem - iskazao je svoj stav reditelj, i onda je dalje pohvalio glumca.

Upravnik Zvezdara teatra, vodeći dramski pisac Dušan Kovačević naglasio je da se u ovom pozorištu trude da rade uglavnom sa najboljima, a svakako da Savin i Jezdić jesu u vrhu najznačajnijih dramskih umetnika.

Prema njegovim rečima, ovo je priča o kultnoj knjizi savremene srpske književnosti i srpske istorije.

- Uzbudljiva, tragična, opominjuća, potresna, katarzična predstava - ukratko je Kovačević opisao scenskog 'Milutina' i otkrio svoj utisak da ova monodrama u realizaciji nije samo teatarski doživljaj, već veoma podseća na film, što je izvanredno.

Autor: Tanjug

#Knjiga o Milutinu

#Vesna Popović

#bora dzugić

#egon savin

#marko vukotić

#monodrama

#nenad jezdić