Do kraja meseca Narodna skupština će usvojiti Zakon o referendumu

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da će do kraja meseca biti donet Zakon o referendumu, kako bi se sredinom januara sproveo referendum o promeni Ustava.

Na javnom slušanju o Predlogu budžeta za 2022. godinu u Narodnoj skupštini, Dačić je rekao da budžet jeste najvažniji zakon za jednu državu, ali da će pored ovog zakona u srpskom parlamentu biti usvojen niz drugih važnih zakona do kraja godine.

- Čeka nas čitav niz važnih zakona i aktivnosti do kraja godine. Za jednu vladu, parlament i državu najvažniji je budžet, ali pored budzeta imamo i čitav niz drugih zakona koji čekaju na usvajanje, što smo se i sami obavezali da ćemo uraditi, kao što je Zakon o referendumu koji je neophodan da bude promenjen kako bismo sproveli referendum o promeni ustava - rekao je Dačić.

Istakao je da se očekuje da do kraja meseca bude donet Zakon o referendumu, zatim sledi donošenje akta o promeni Ustava, kako bi referendum o promeni Ustava bio sproveden sredinom januara.

Dačić je naveo da se očekuje i promena niza zakona koji su važni za politički život, a na osnovu onoga što je dogovoreno sa predstavnicima opozicije, navodeći da je to promena Zakona o izboru narodnih poslanika.

On bi podrazumevao, objašnjava Dačić, uvođenje još nekih predstavnika opozicije ad hok za predstojeće izbore, iako nemaju pravo jer nisu u parlamentu, u Republičku izboru komisiju.

Očekuje se, kaže, i raspravljanje o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dačić

#promena ustava

#referendum

#ustav srbije