Ajkule mu prilaze da ih pomazi 💞

Posljednjih 40 godina profesionalni ronilac Džim Aberneti pliva s ajkulama i smatra ih svojim najboljim prijateljima. On se druži sa ajkulama u okeanu na Bahamima, kod plaže Tiger.

Često se nalazio u situaciji gde je bio okružen sa 30 ajkula različitih vrsta, ali nikada nije imao nikakav problem. On je sa njima razvio unikatan odnos. Čak mu morski predatori prilaze kako bih ih mazio. Džim roni bez kaveza ili bilo kakve druge zaštitne opreme.

- Verovatno biste pomislili da neko poput mene ko živi na moru, koji roni s ajkulama više od bilo koga na planeti, nema ruke ili noge. Većina ljudi mrzi ajkule, a kada su se pojavili filmovi koji su ih predstavili kao čudovišta bez uma koja jedu ljude, znao sam da je to greška - izjavio je Aberneti.

IZVOR: TW / @AbernethyScuba

- Kada usidrimo čamac, gledam ajkule u vodi oko njega i to je kao da idem na srednjoškolsko okupljanje gde imate mnogo prijatelja s kojima ste provodili kvalitetno vreme, a potom ih ponovo vidite - rekao je ronilac.

Poseban odnos je razvio s jednom tigar ajkulom.

- Zvezda plaže Tiger u poslednjih nekoliko decenija je tigar ajkula duga oko 4,6 metara koju smo nazvali Ema. Ona je dosad bila deo 14 različitih dokumentaraca, svetski je poznata. Ona je verovatno najviše fotografisana ajkula na svetu. Ona se nalazi ispod mog čamca 10 meseci godišnje, praktično nikad ne odlazi - rekao je ronilac.

Autor: redportal.rs

#ajkula

#plivanje

#ronilac

#tigar ajkula