Čuju zvuci pucnjave, a Minsk navodi da se pucnji čuju sa poljske strane

Stotine izbeglica došle su u ponedeljak ujutro na granični prelaz na poljsko-beloruskoj granici – što je najveći broj od početka migrantske krize i pooštrenih odnosa vlade u Minsku i zapadnih suseda.

Beloruske vlasti ponovo su optužile Varšavu za nehumanost, a poljsko Ministarstvo odbrane izrazilo je spremnost da brani granicu. Ministarstvo odbrane Poljske je objavilo snimke iz vazduha na kojima se vidi stotine ljudi na jednom od graničnih prelaza.

IZVOR: TW/ @nexta_tv

Poljske vlasti su saopštile da su pojačale obezbeđenje na granici, ali su uveče istog dana u njenom području počeli da se čuju zvuci pucnjave. Minsk navodi da se pucnji čuju sa poljske strane, dok je Varšava najavila mogućnost "pucanja na slepo" iz Belorusije.

Poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je snimak još jednog pokušaja migranata da probiju granicu, na kome se vidi migrant koji lopatom ruši žicu i pokušava da nasrne na poljske vojnke sa druge strane.

IZVOR: TW/ @nexta_tv

Mariuš Blaščak, poljski ministar odbrane, rekao je da više od 12.000 vojnika dežura na granici u borbenoj gotovosti.

Spremni smo da branimo poljsku granicu - napisao je na Tviteru.

U Varšavi je broj migranata na granici procenjen na 3-4 hiljade. Istovremeno, prema podacima Kabineta ministara Poljske, ukupan broj ilegalnih imigranata na teritoriji Belorusije koji su spremni da pređu u EU dostiže 10 hiljada, a u zemlju stižu novi avioni sa migrantima iz arapskih zemalja.

Takođe, na jednom od snimaka se vidi kako migranti deci cigaretama dime oči deci kako bi izazvali suze, da bi oni uplakani dali intervju medijima.

IZVOR: TW/ @nexta_tv

Ranije je Francuska optužila Lukašenkove saradnike da su organizovali ilegalnu migraciju preko Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova (2021. godine je oko 4.000 ilegalnih migranata stiglo ovamo preko Belorusije) videlo je "ruku Moskve" u onome što se dešava.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#granica

#migranti

#poljska