Vojnici se sumnjiče da su krijumčarili ilegalni materijal vojnim teretnim avionima

Portugalska policija pretražila je danas 100 mesta Ŕirom zemlje i izdala deset naloga za hapŔenje, nakon dojave da su vojnici te države, stacionirani zajedno sa snagama Ujedinjenih nacija u Africi, krijumčarili u Evropu dijamante, drogu i zlato.

Vojnici se sumnjiče da su krijumčarili ilegalni materijal vojnim teretnim avionima, koji su leteli od Centralnoafričke Republike do Portugalije, navodi se u saopŔtenju kancelarije načelnika generalŔtaba portugalskih oružanih snaga.

ViÅ”e stotina elitnih portugalskih vojnika, uključujući padobrance i specijalce, stacionirani su poslednjih godina sa snagama UN u Centralnoafričkoj Republici. Komandant portugalskih snaga u toj misiji obaveÅ”ten je u decembru 2019. godine o mogućoj umeÅ”anosti portugalskih vojnika u krijumčarenju dijamanata, dodaje se u saopÅ”tenju.

Kako se navodi, kada su za to saznale i portugalske pravosudne vlasti, počela je istraga o tome da li su vojnici radili kao "mule" kako bi krijumčarili dijamante, drogu i zlato. ViÅ”e od 300 policajaca učestvovalo je u akciji koja je bila usmerena ka "kriminalnoj mreži sa međunarodnim vezama".

Autor: redportal.rs

#Portugal

#Vojnici

#krimjumčarenje