Lek koji će smanjiti teže oblike bolesti za 89 posto

Zlatibor Lončar rekao je za RTS rekao da je upravo potpisan ugovor sa "Fajzerom" o distribuciji leka Srbiji, kao i da je naša zemlja treća u svetu koja ga je potpisala, a prva koja će ga imati u upotrebi.

Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa 'Fajzerom' i prvi ćemo imati taj lek, koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga - smanjuju se smrtnost i hospitalizacija. Eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa, koji je razvila američka kompanije "Fajzer", smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Navodi da je ipak, vakcina i dalje primarno oružje u borbi sa virusom:

Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli, pa da bi se lečio već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo.

Autor: rts.rs

#Fajzer

#koronavirus

#novi lek