Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila. 🥶

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dimitrija Solunskog. Uvek se slavi 8. novembra i na 5. je mestu liste najvećih srpskih slava.

Sveti Dimitrije je po verovanju živeo u 4 veku, njegov otac bio je vojskovođa pa je Dimitrije je po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje. Iako tada hrišćanstvo bilo zabranjeno, Dimitrije je vaspitavan u hrišćanskom duhu, i propovedao hrišćanstvo. Iako je imao nalog cara Maksimijan da hrišćanstvo istrebljuje, Dimitrije ga je širio i mnoge ljude je preveo u hrišćanstvo.

Kult ovog sveštenika je u našem narodu zaživeo tokom turske najezde i zbog same bliskostii za Grcima. U srpskom je običaj da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Takođe, po narodnim pesmama na ovaj dan se hajduci rastaju da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastalju o Đurđedanu sledeće godine. U prilog tome ide i čuvena izreka: "Mitrovdan, hajdučki rastanak, Đurđevdan hajdučki sastanak".

Ako je dan sunčan zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila. 🥶

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#hajduci

#sneg

#sveti dimitrije