Ribar Majk objasnio o kakvim životinjama je reč

Zaljubljenik u prirodu i životinje, ali i pecaroš koji je na mreži poznat samo kao Ribar Majk iz Njujorka (možete ga pratiti preko profila @fishlikemike na Instagramu i TikToku) ovih dana je, dok se šetao kroz prirodu, naleteo na - jednog oposuma.

Nažalost, ovaj oposum se jako uplašio od prisustva čoveka, tako da se praktično paralizovao, ali srećom, Ribar Majk je bio dovoljno predusetljiv da ga prihvati i umiri, što je iskoristio i kao priliku da kaže neke stvari o ovim životinjama.

View this post on Instagram

A post shared by FishLikeMike (@fishlikemike)

IZVOR: IG / @fishlikemike

Dakle, koga zanima, evo nekih zanimljivih činjenica o njima, koje smo čuli od Majka 🦡:

1. Oni se inače paralizuju od straha kada ih nešto iznenadi.

To nije njihov izbor, već jednostavno se toliko uplaše da praktično padnu u nesvest, odnosno budu paralizovani neko vreme.

2. Imaju oko 50 zuba, ali ne napadaju ljude.

Zapravo, iako većina ljudi kada ih ugleda pomisli da se radi o ogromnim pacovima, oni nemaju veze sa njima. Naime, oposumi su torbari, tako da su mnogo bliži kengurima i ostalim torbarima koji obitavaju u Australiji i okolnim ostrvima.

Zanimljivo je da su oni i jedini torbari u celoj Severnoj Americi.

3. Praktično ne mogu da obole od besnila.

Iako mogu da izgledaju prljavo i iako delimično podsećaju na pacove, radi se o izuzetno čistim životinjama koje znaju da se i po ceo dan čiste. Veoma je malo verovatno da će oboleti od besnila, budući da im je telesna temperatura jako niska, tako da virus ove bolesti u njima ne može da preživi.

4. Sprečavaju širenje lajmske bolesti.

U suštini je nemoguće naći oposuma sa krpeljem, jer se oni hrane njima. Prosečan oposum pojede oko 5.000 krpelja godišnje, čime sprečavaju širenje lajmske bolesti.

5. Isto kao i ljudi, i oni imaju palčeve, ali na sva 4 ekstremiteta, odnosno nogama.

6. Još jedna sličnost sa ljudima je da su svaštojedi.

Oposumi mogu da jedu sve - ribu, viće, povrće, insekte, zmije... Oposumi su se u međuvremenu delimično navikli i na ljude, tako da se u mnogim krajevima SAD mogu videti kako pretražuju kante za otpatke ili kontejnere, u kojima obično traže ostatke hrane za mačke ili pse.

6. Njihovi dugački repovi služe da bi se peli i pridržavali za drveće.

7. Mogu da se razmnožavaju prilično brzo.

Ženka oposuma se porađa 14 dana nakon parenja, a može da ima i 20 živorođenih mladunaca. Stoga spadaju u vrste koje imaju najkraći gestacijski period, bar kad su sisari u pitnaju.

8. Nakon rođenja, njihovi mladunci imaju 2 perioda.

Mladunci oposuma imaju 2 perioda - kada obitavaju u majčinoj torbi i nakon toga (kada dovoljno porastu) jedno vreme obitavaju na majčinim leđima.

Kada dovoljno narastu nakon toga, padaju s njenih leđa i tada praktično postaju punoletni i samostalni.

9. Ove simpatične životinje su praktično živi fosili, budući da su ostale iste - 50 miliona godina.

10. Dužina im je od 22 do 50 centimetara, a rep je obično iste dužine kao i telo.

Budući da mi u Srbiji ove životinje možemo da vidimo samo u zoološkim vrtovima, i to retko, ovo malo podsećanje - možda bude nekom od koristi. Da bar znamo o kojim životinjama je reč kad ih gledamo u crtaćima poput Ledenog doba. 😄

IZVOR: YT / brinzanandrei

Autor: redportal.rs

#oposumi

#činjenice

#životinje