Bio je antiratno raspoložen pa je sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki

Poznati gitarista i pevač Milan Mladenović je rođen je u 21. septembra 1958. u Zagrebu. Otac mu je bio vojno lice pa su se često selili. Osim Zagreba, porodica je živela i u Sarajevu, a potom u Beogradu.

Završio je Jedanaestu beogradsku gimnaziju. Sa drugovima zajedno osniva bend Limunovo drvo. Nakon nekoliko godina osniva sa Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem- Kojom i Ivanom Vdovićem - Vdom bend Šarlo Akrobata, i danas su poznate pesme Niko kao ja, Ona se budi.

IZVOR: YT / svetozarvujkov

Nakon nesuglasica u bendu Milan Mladenović stvara bend Ekatarina Velika poznatiji kao EKV,i tada nastaju brojni hitovi: Par godina za nas, Radostan dan, Iznad grada i mnogi drugi.

Milan Mladenović bio je antiratno raspoložen pa je sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. 

Pri opsadi Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu, ali neki iz ljudi iz gomile su glasno negodovali. Kada je trebalo da gostuju Rimtutitukijem u Banjaluci tokom rata, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je ekplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579.

Po Milanu Mladenoviću je nazvano nekoliko ulica širom bivše Jugoslavije. Mladenović sad ima ulicu u Zemun polju u Beogradu i u Zabjelu, predgrađu Podgorice i u naselju Jakuševac u Novom Zagrebu.  Takođe, plato ispred Doma omladine u Beogradu nosi ime Plato Milana Mladenovića.

U avgustu 1994. nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Milan Mladenović je prebačen u bolnicu. Umro je od raka pankreasa 5. novembra 1994. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / PGP RTS - Zvanični Kanal 

Autor: Redportal.rs

#Milan Mladenovic

#ekatarina velika

#šarlo akrobata