Veliki problemi u gradu

SARAJEVO: Usled vremenskih nepogoda došlo je do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprenosa BiH trafo-stanice Sarajevo 10 (Reljevo) zbog čega je izvršeno isključenje kompletnog visokonaponskog 110-kilovoltnog postrojenja, kako bi se sprečila veća havarija, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH Sarajevo.

U saopštenju se precizira da su ovim postupkom bez mogućnosti napajanja po 110 kilovoltnom naponu ostale trafo-stanice Sarajevo 10 Reljevo i Sarajevo 8 Azići.

S obzirom na to da je trafo-stanica Sarajevo 10 ključno čvorište za 110-kilovoltnu mrežu, došlo je do preopterećenja u elektroenergetskom sistemu 110 kilovolta na području Grada Sarajeva i 110-kilovoltnom sistemu Višegradske petlje i zbog čega dolazi do povremenih prekida u napajanju strujom na području Sarajeva.

Ekipe Elektroprenosa BiH su na terenu i ulažu napor da što pre normalizuju napajanje Grada Sarajeva.

IZVOR: TW / @4m1na

Trenutno najveći problem predstavlja snabdevanje područja Opštine Ilidža.

Bez snabdevanja električnom energijom trenutno su i područja Bjelašnica prema Grepku, Babin do, Visojevica, Bakije sokak, Kabalovo, deo Otesa, Riverina, te deo Pazarića, dok je drugi deo Pazarića napojen alternativno.

Budući da su saobraćajne komunikacije otežane ili gotovo potpuno blokirane, iz Elektroprivrede BiH Sarajevo upućuju apel kupcima za strpljenje i pojačan oprez zbog opasnosti od novih padova nadzemne mreže.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu i, bez obzira na izuzetno teške uslove, rade na otklanjanju prijavljenih kvarova.

U Opštini Kiseljak, područje Srednjobosanskog kantona, bez električne energije je više od 1.200 potrošača, preventivno isključenih zbog prodiranja vode u transformatorsku stanicu.

Autor: Srna / Nezavisne novine

#Sarajevo

#Sarajevo 10

#Sarajevo 8

#Trafo-Stanica