Majka o Pavlu brine od rođenja 🤗

Znam da će pomoći i da sijalica ponovo zasve­tli jer iz škole, kad uveče dođem kući, ili gori sveća ili je potpun mrak. Jedem šta ima i odmah na spava­nje. Učim prepodne, po danu. Volim školu i znam da ću u životu biti nešto. Najviše volim matematiku. Tu sam, na opštinskom takmičenju, prošle godine bio drugi. Bi­ću i sada, ali mi je teško da vežbam uz sveću. 🕯️

Dok nam ovo govori tihim i sramežljivim glasom, 10-godišnji Pavle Nasko­vić pokazuje nam diplomu za uspeh iz matematike. U sobi hladno, a kroz mrak se teškom mukom probija ta­nušna svetlost sveće. Bez struje su ostali pre tačno mesec dana. Razlog - nepla­ćen račun, pišu Novosti.rs.

U Elektrodistribuciji, kaže, nisu uslišili molbu da dug plati na rate. Nema­ština, iz dana u dan sve ve­ća, pa se za struju mesecima nije imalo. A onda je došla kazna. I makaze. Dug je tačno 49.986,95 dinara. I, zasad neusli­šena Pavlova želja - da u sobi ponovo zasvetli.

O dečaku od šestog meseca sama brine majka Dragana Petronijević (33). Dok su joj roditelji bili ži­vi, snalazili su se nekako. Posle njihove smrti - skoro nikako. Radila je svakakve poslove iako je završila Ekonomsko-trgovinsku ško­lu, ali stalnog zaposlenja i redovne plate nema. Trenut­no volontira preko Centra za socijalni rad u Domu zdra­vlja na potpisivanju sagla­snosti na punktu za vakcina­ciju. Nadoknada za rad je oko 9.000 dinara, a Pavle dobija dečji dodatak. Od prihoda, to im je sve.

Pavlova mama Dragana kroz suze govori:

Od svog oca moj sin ima jedino prezime. Ali, opsta­jemo. Kako, to samo mi znamo. I kad bih sad ovog momenta dobila neki posao, kako da ostavim samo dete uz ove dve sveće, a da sam sigurna da neće da se nešto desi.
Naš najveći problem ovog momenta je struja, a do neba sam zahvalna učiteljici Ta­nji i svim roditeljima iz Pa­vlovog odeljenja koji su nam pomagali uvek kada su mogli. Zahvalna sam i udruženju "Dečja sreća" koje je pokre­nulo akciju da nam humani ljudi pomognu i plate račun.

Mali Pavle je učenik če­tvrtog razreda OŠ "Stevan Jakovljević", a njegova učite­ljica Tatjana Spasić kaže da je, od kad ga zna, sve vreme u teškoj materijalnoj situa­ciji:

Bez obzira na to, izuze­tan je đak. I to ne samo iz matematike, gde je bio drugi na opštinskom takmičenju u trećem razredu. On unapred zna sve šta ja ostaloj deci pričam na času. Super je na­predovao i kad jedno vreme đaci nisu dolazili u školu već smo zbog kovida sa njima radili od kuće. Nije mogao da koristi platformu jer ne­ma računar, ali se snalazio preko "Vibera" na majčinom starom telefonu. Pavle je izuzetno nadaren i zaslužu­je da ima normalne uslove za život i učenje.

Autor: Z. RAŠIĆ

#mali pavle

#skola

#struja

#takmicenje