Najstarija Srpkinja koja ima 11 dece, 100 unuka, ove godine je pobedila i koronu

Memljiva kuća koja se jedva drži, bez fasade, okrljena spolja, a sa ogoljenim zidovima iznutra, drvenom tavanicom i prozorima koji jedva da zaustavljaju nalete vetra i kišu, mesto je gde svoje poslednje zemaljske dane provodi baka Đurđa Marković, stara 113 godina, najstariji državljanin Srbije.

Umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, koja je ove godine pobedila i koronu, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Kako piše Blic, zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

Izrodila je 11 dece, od kojih ima preko 100 unuka, a trenutno živi sa sinom i snajom u jedom delu kuće, dok je u drugom još jedan njen sin.

Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom. Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu.

Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila. Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radial, dale činiju brašna I kašiku soli, kako bi deci umesila hleb.

- Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim - govorila je ranije baka Đurđa u razgovoru za emisiju "Kvadratura kruga"

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Kako da pomognete baka Đurđi

Danas, ljudi zlatnog srca okupili su se oko želje da se baki pomogne. Prva među jedankima, mlada humanitarka i višestruko odlikovana karatistikinja iz Vranja Tamara Misirlić, rešila je da raširi apel, koji je kao požar krenuo da cirkuliše društvenim mrežama.

View this post on Instagram

A post shared by Tamara Misirlic (@tamaramisirlic)

IZVOR: IG / @tamaramisirlic

Autor: S.R.

#Pomoć

#baka đurđa