Putin jasno stavio do znanja da želi da Rusija bude deo zapadne Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin želeo je da Rusija uđe u NATO, ali nije želeo da njegova zemlja prođe kroz uobičajeni proces prijave i uskladi se sa "mnogim zemljama koje nemaju taj značaj", rekao je bivši generalni sekretar Alijanse Džordž Robertson.

Robertson, koji je bio generalni sekretar NATO-a od 1999. do 2004. godine, rekao je na prvom sastanku da je Putin jasno stavio do znanja da želi da Rusija bude deo zapadne Evrope.

- Vlasti u Moskvi želele su da budu deo tog sigurnog, stabilnog, prosperitetnog Zapada, kome Rusija u to vreme nije pripadala - rekao je Robertson.

Robertson se jasno seća sastanka koji je imao sa Putinom, koji je predsednik Rusije od 2000. godine.

Putin nas je pitao: Kada ćete nas pozvati u NATO, a ja sam odgovorio: Pa, mi ne pozivamo ljude u NATO, oni apliciraju za članstvo. Putin je rekao: Pa, mi ne želimo da stojimo u liniji sa mnogim zemljama koje nemaju našu veličinu i naš značaj – preneo je Robertson Putinovu izjavu.

Britanski list Gardijan podseća da je Putin pre više od 21 godine rekao da ima ambicije da njegova zemlja bude u NATO-u i da ne isključuje tu opciju.

- Međutim, uslov za to bi svakako bio da se stavovi Rusije uzmu u obzir kao stavovi ravnopravnog partnera - rekao je tada Putin, za koga je rekao da je teško zamisliti NATO kao neprijatelja.

Rusija je deo evropske kulture. I ne mogu da zamislim sopstvenu zemlju u izolaciji od Evrope i onoga što često nazivamo civilizovanim svetom - rekao je tada Putin.

Autor: redportal.rs

#Džordž Robertson

#NATO

#Vladimir Putin

#rusija