To je prva oralna terapija protiv COVID-19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja sveta

Velika Britanija je danas postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korona virusa u obliku pilule, koji su zajednički razvile kompanije Merk i Ridyybek bajoterajutik.

Britansko regulatorno telo za lekove (MHRA) preporučilo je da lek "molnupiravir" počne da se koristi što pre nakon pozitivnog testa na COVID-19 i pet dana nakon prvih simptoma. To je prva oralna terapija protiv COVID-19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja sveta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svetlo i u SAD.

Lek, koji će se u Velikoj Britaniji zvati lageviro, ponovo je posmatran od kada su prošlog meseca podaci pokazali da može da smanji mogućnost umiranja ili hospitalizacije za polovinu kod najrizičnijih grupa ako se koristi na početku oboljevanja.

Britanska vlada je prošlog meseca sa Merkom potpisala sporazum kojim je obezbedila 480.000 tretmana novim lekom. U odvojenom saopštenju, Merk je naveo da očekuje da proizvede 10 miliona tretmana do kraja godine, dok će sledeće godine biti proizvedeno 20 miliona. Akcije kompanije sa sedištem u SAD skočile su za 2,1 odsto pre otvaranja berzi.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Merk

#Velika Britanija

#lek