Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji

Verovatnoća da će nevakcinisani ljudi umreti od posledica COVID-19 veća je 32 puta u poređenju sa osobama vakcinisanim sa 2 doze, pokazali su rezultati nove britanske studije.

 Znatno je niža stopa smrtnosti od kovida među onima koji su vakcinisani obema dozama u poređenju sa onima koji su vakcinisani jednom dozom ili nisu uopšte - objavio je britanski Nacionalni ured za statistiku (ONS).

U istraživanju i analizi ONS-a korišćene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama i brojnost pripadnika starosnih grupa kako bi se dobilo validno poređenje različitih grupa vakcinisanih i nevakcinisanih.

Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. maja do 21. septembra ove godine stopa smrtnosti među nevakcinisanima iznosila 849.7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

Među vakcinisanima sa obe doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za one sa jednom dozom stopa je iznosila 105,3, dodaje se.

- Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o efikasnosti cepiva i sprečavanju najtežih ishoda kovida - rekao je dr. Piter Inglish, bivši savetnik u nacionalnom telu za kontrolu zaraznih bolesti.

Dodao je i da cepiva nisu stopostotno efikasna pa će se neki zaraziti ili umreti iako su se vakcinisali.

- Ipak, važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja je da je cepivo visokoefikasno protiv smrtnog ishoda od COVID-19. Verovatnoća da ćete umreti od posledica COVID-19 32 puta je manja ako ste vakcinisani, a i 1 doza pruža vam određeni nivo zaštite, ali ne kao dve - istakao je.

Autor: Srbija danas

#COVID-19

#Smrtnost

#koronavirus