Sveti Đorđe jedan od najčešćih svetaca zaštitnika kod Srba

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju praznik Prenosa moštiju Svetog Georgija. U narodu je ovaj praznik poznat pod nazivom Đurđic.

Po pravoslavnom kalendaru, Sveti Georgije (odnosno Đorđe), slavi se dva puta, 6. maja i 16. novembra. Tako da je Đurđic praktično zimski Đurđevdan.

Svetog Đorđa crkva spominje kao mučenika za veru, koji se u vreme progona hrišćana suprotstavio caru Dioklecijanu rekavši da je spreman i da umre, ali ne i da se odrekne vere u Hrista.

Propovedavši novozavetnu veru, Sveti Đorđe je čak i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati na hrišćanstvo. Oboje su zbog toga osuđeni na smrtnu kaznu.

Dok Đurđevdan u stvari predstavlja upravo obeležavanje dana kada je Sveti Đorđe pogubljen, na Đurđic se obeležava prenos njegovih moštiju iz Nikomidije u njegovu rodnu Lidu Palestinsku (današnji Lod u Izraelu), gde se i danas nalaze.

Sveti Đorđe je jedan od najvažnijih svetaca među Srbima, a oni koji ga slave danas uglavnom koriste ikonu na kojoj svetac stoji sa kopljem u ruci, dok oni koji slave Đurđevdan uobičajeno koriste ikonu na kojoj Sveti Đorđe na konju ubija aždaju.

Foto: serbianaart.rs/Timotijević Miloš

Dok Đurđevdan predstavlja crveno slovo u pravoslavnom crkvenom kalendaru, Đurđic je obeležen zatamnjeno crnim slovima.

Ipak, zbog velikog značaja koji ovaj praznik u narodu ima, narodno verovanje nalaže da danas ne treba raditi teške poslove, kao ni ručne radove.

Đurđic je takođe poznat kao esnafska slava obućara i krojača.

Autor: redportal.rs

#Slava

#djordje

#djurdjic

#georgije

#sveti

#đorđe

#đurđic