Manastir Tumane je veoma omiljen u narodu

Nedaleko od manastira Tumane, na samom ulazu u naselje Krivača, nalazi se spomen česma podignuta u znak sećanja na rano preminulog dečaka Slobodana Dragomirovića iz Krivače a koju je podigao njegov otac Tomislav Dragomirović.

Voda je iz ovog izvora izvirala i oticala u Tumansku reku decenijama ali je ove godine bila presušila, navodi portal TPK news. Meštani veruju da se dogodilo čudo, odnosno da je česma usahla zbog, tvrde, više sile.

Zadužbinar Tomislav rešio je da ovaj spomen kompleks oplemeni mozaicima sa prikazom Hrista i Bogorodice koje je radio Bojan Veljković (primenjeni umetnik) uz pomoć prijatelja i kolege dr Miloša Đurana.

U ponedeljak 1. novembra je bio dan određen za postavljanje mozaika. Mozaici su preneti iz ateljea Đuran, iz Beograda, u Krivaču i postavljeni.

– Kada smo prolazili pored manastira Tumane i najavili da uskoro stižemo do spomen česme iz izvora je odjednom potekla voda. Sa mozaicima stigla je i blagodat božja – rekao je Miloš Đuran

Svedoci ovog nesvakidašnjeg događaja su Bojan Veljković iz Rabrova, Mladen Krstić iz Kučeva, Tomislav Dragomirović iz Krivače, Slađan Lazarević iz Kudreša, Miloš Đuran iz Beograda i Dragan Despot Đorđević iz Rabrova.

Autor: Kurir.rs/Tpknews.com/D.D. Đorđević / redportal.rs

#manastir tumane

#tumane