Broj pregledane dece tokom vikenda nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120

Sve više dece je obolelo od COVID-19, među onima školskog uzrasta čak oko 5.000. Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić rekla je da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na COVID-19.

- Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne tako da smo očekivali veći broj javljanja - navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima, u Tiršovoj, kao i na Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje. Trenutno su u Tiršovoj 2 bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

- Bebe su već 2 nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno, ali životno ugrožene - navela je pulmolog.

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

- Na sreću to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović - kaže Jovičićeva.

Autor: Javni servis / redportal.rs

#COVID-19

#Tiršova

#beba

#bebe