U Japanu i opozicija preuzima političku odgovornost za postignute rezultate

Jukio Edano najavio je da će podneti ostavku na mesto predsednika glavne opozicione Ustavno-demokratske partije Japan(UDPJ) nakon loših rezultata na opštim izborima.

Ovaj 57-godišnji političar, koji je kritikovao vladin odgovor na epidemiju koronavirusa pod premijerom Fumiom Kišidom i njegovim prethodnicima, bio je na čelu stranke od njenog osnivanja u oktobru 2017.

Prisustvo UDPJ u Predstavničkom domu koji ima 465 poslaničkih mesta, smanjeno je sa 110 na 96 uprkos očekivanjima da će ostvariti bolji rezultat nakon ujedinjenja sa drugim opozicionim grupama među kojima je bila i Komunistička partija Japana.

- Veoma je žalosno što smo izgubili mesta u donjem domu našeg parlamenta i želim da se izvinim zbog toga - rekao je juče Edano pred novinarima.

Dobro poznat Japancima kao portparol vlade tokom nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011, Edano je predvodio grupu liberalnih poslanika koji su napustili sada već ugašenu Demokratsku partiju i osnovali UDPJ.

Generalni sekretar ove opozicione stranke Tetsuro Fukujama takođe je najavio da će se povuči kako bi preuzeo odgovornost za izborni neuspeh.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Japan

#Opozicija

#jukio edano