Republiku Srpsku nazvao srpskim separatistima

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba.

Kako prenosi britanski Gardijan, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, "srpski separatisti" ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

Šmit će u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u augustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu. Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, "jednake secesiji bez njenog proglašenja".

Šmit je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, veća da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

- Ako se Oružane snage BiH pocepaju na dve ili više armija, potrebna je ponovna procena nivoa međunarodnog vojnog prisustva - smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podele i sukobe vrlo realni i da bi nestavilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

Autor: redportal.rs

#bosni

#preti

#raspad

#rat

#realan

#šmit