Poznata i lokacija

Najnagrađivanija žena u istoriji ratovanja bila je Milunka Savić. Na njenom šinjelu svoje mesto su, između ostalih, našli Karađorđeva zvezda s mačevima, Orden Legije časti i Ratni krst 1914–1918. sa zlatnom palmom. Njena hrabrost, nažalost, brzo je zaboravljena posle Velikog rata. Ipak, u poslednjih nekoliko godina ime Milunke Savić se sve više spominje u javnosti. Ovih dana ponovo je aktuelna inicijativa da se ovoj heroini podigne dostojan spomenik. Ideja je ovog puta potekla od Ivane Tomić Ilić, predsednice opštine Voždovac, piše Politika.rs.

U opštini Voždovac su rekli:

Inicijativu smo uputili na adresu grada i prve reakcije su bile pozitivne. Ostaje da se u narednih nekoliko dana o ovoj inicijativi razgovara sa svim relevantnim službama u gradu kako bi se našlo najbolje rešenje.

Prema prvim informacijama, jedna od predloženih lokacija gde bi se obeležje moglo postaviti jeste ugao ulica Braće Jerković i Meštrovićeve na Voždovcu, gde je fontana koja nije u funkciji.

Podizanje spomenika, kako kažu u opštini, bio bi jedan od koraka da se ova junakinja sačuva od zaborava i ostane upamćena za buduće generacije.

pročitajte još

POŽAR u NAMENSKI 😥

Autor: Branka Vasiljević

#Spomenik

#milunka savic

#odlikovanje

#vozdovac