Priča se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom

U ponedeljak 1. novembra na Velikoj sceni pozorišta Madlenianum ponovo će se izvosti operska predstava Don Đovani Volfanga Amadeusa Mocarta, posle godinu i po dana pauze. Predstava je prvi put izvedena 28. novembra 2017. godine.

Dirigentskom palicom će se služiti Ana Zorana Brajović, režiju potpisuje gost iz Italije Alberto Triola, a igraju Vladimir Andrić (Don Đovani), Dragoljub Bajić (Leporelo), Aleksandra Stamenković (Dona Elvira), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto), Stevan Karanac (Don Otavio), Mihailo Šljivić (Komendatore) a prvi put na sceni Madlenianuma debituje sopran Biljana Jovanović kao Dona Ana.

Foto: madlenianum.rs/Željko Jovanović

Sopran Biljana Jovanović rođena je 1993. godine u Čačku, a osnovne akademske i master studije završila je u klasi prof. Katarine Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a nakon toga je igrala u nizu predstava, poput Metamorfoze II, Žan Pol Mara - stradanje i ubistvo, Kraljici Margo...

Radnja opere Don Đovani (u dva čina) puna je dvosmislenosti, ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Priča se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom.

Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti.

U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina  odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

Predstava traje 2 sata i 50 minuta, sa jednom pauzom. prilogu je fotografija Biljane Jovanović fotografa Željka Jovanovića.

Autor: redportal.rs

#Aleksandra Stamenković

#Biljana Jovanović

#Dragoljub Bajić

#Gavrilo Rabrenović

#Madlenianum

#Mihailo Šljivić

#Sofija Pižurica

#Stevan Karanac

#Vladimir Andrić

#opera