Stručnjaci veruju da je lokacija korišćena kao rimski mauzolej pre nego što je izgrađena normanska crkva. Oko 3.000 tela je uklonjeno i biće ponovo sahranjeno na novoj lokaciji.

Glave sa statua muškarca, žene i deteta pronađene su među ruševinama srednjovekovne crkve koja je izgrađena 1080. i napuštena 800 godina kasnije.

Statue rimskog muškarca, žene i deteta arheolozi su otkrili u napuštenoj srednjovekovnoj crkvi na trasi brze železnice HS2.

Otkriće je bilo "potpuno zapanjujuće", rekla je Rejčel Vud, vodeći arheolog na lokalitetu u Stouk Mandevil u Bakingemšiur. "Ovo su zaista retki nalazi u Velikoj Britaniji“, dodala je ona.

- Statue su izuzetno dobro očuvane i zaista steknete utisak o ljudima koje prikazuju – bukvalno gledate u lica prošlosti, a to je jedinstveno iskustvo - , dodala je Vud.

Otkriven je i šestougaoni stakleni rimski bokal. Uprkos tome što su bili u zemlji, kako se smatra, više od 1.000 godina, veliki komadi su bili netaknuti. Jedini poznati uporedivi predmet je posuda izložena u njujorškom Metropoliten muzeju umetnosti.

Statue su otkopane u ruševinama normanske crkve, gde je tim arheologa radio poslednjih šest meseci.

Crkva Svete Marije podignuta je 1080. godine, a obnavljana u 13., 14. i 17. veku. Napuštena je 1880. godine, a srušena 1966. nakon što je proglašena opasnom. Njene ruševine su zarasle u vegetaciju.

U maju su arheolozi i inženjeri počeli da uklanjaju preostalu strukturu crkve i iskopavaju groblje koje je bilo u upotrebi 900 godina, sa poslednji zabeleženim ukopom 1908. godine.

Stručnjaci veruju da je lokacija korišćena kao rimski mauzolej pre nego što je izgrađena normanska crkva. Oko 3.000 tela je uklonjeno i biće ponovo sahranjeno na novoj lokaciji.

Vud je rekla da nas otkriće statua i vrča "navodi da se zapitamo šta bi još moglo biti zakopano ispod engleskih srednjovekovnih seoskih crkava. Ovo se zaista dešava jednom u životu i svi se radujemo što ćemo čuti šta nam specijalisti još mogu reći o ovim neverovatnim statuama i istoriji lokacije pre izgradnje normanske crkve".

Ostaci su poslati u laboratoriju na specijalističko čišćenje i analizu.

Više od 1.000 arheologa radilo je na više od 60 lokacija duž rute HS2 između Londona i Zapadnog Midlenda u protekle tri godine.

U Sent Džejms Gardenu u blizini stanice Juston u centru Londona, više od 50.000 skeleta je ekshumirano iz groblja. U Birmingemu je otkriveno više od 6.500 skeleta sa groblja iz 18. veka.

Arheolozi su počeli da rade na ruti od 150 milja 2018. godine

Majk Kort, vodeći arheolog na projektu HS2, rekao je da su rimske statue pronađene u Stouk Mandevilu "samo neki od neverovatnih artefakata otkrivenih između Londona i Zapadnog Midlenda".

- Arheološki program HS2 pružio nam je nove uvide u istoriju Britanije, pružajući dokaze o tome gde i kako su živeli naši prec - , rekao je on.

Autor: Gardijan

#Arheologija

#Otkriće

#normanska crkva

#statue