Za svog naslednika video Đorđija Savova Petrovića, ali je on više voleo vojsku. 🙂

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Petra Cetinjskog.

Sveti Petar Cetinjski rođen je 1. aprila 1749. u porodici Marka i Marije Petrović. Njegov deda, stric njegovog oca Marka, ga je sa 10 godina odveo u manastira kako bi se dečak obrazovao. Već sa 12 godina primio je monaški podstrig (drugo krštenje), a sa 15 godina poslat je u Rusiju na dalje školovanje.

Nakon smrti svog rođaka dolazi na Cetinje i biva rukopoložen prvo za jeromonaha, a potom i za arhimadrita. Pre nego što je Petar I Petrović postao mitropolit pre njega je to bio vladika Vasilije, a potom i njegov sestrić Arsenije Plamenac koji je bio samo nekoliko godina na tom mestu. Kada se upokojio mlitroplit Arsenije, na njegovo mesto je izabran Petar I Petrović Njegoš.

Novi mitropolit je hirotnisan u Sremskim Karlovcima gde je bilo sedište srpske crkve i po njenom blagoslovu stupio je na dužnost. Ono što je Sveti Petar Cetinjski video kao svoju životnu misiju je bilo sprečavanje krvne osvete koja se u narodu odomaćila kao tursko nasleđe. Njemu kao crkvenom čoveku je to bilo nedopustivo.

Sveti Petar je 1796. napisao prvi Zakonik u Crnoj Gori kao i preko 260 arhipastirskih poslanica. Takođe, napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. kao i Pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću.

Sveti Petar Cetinjski je za svog naslednika video Đorđija Savova Petrovića, ali je on više voleo vojsku, zato je izbor pao na Radeta Tomova Petrovića, potonjeg Petra II Petrovića Njegoša.

Bio je mitropolit 46 godina, upokojio se u Cetinjskom manastiru 30. oktobra 1830. u 81. godini. Njegove mošti nalaze se u Cetinjskom manstiru.

Po narodnom verovanju na današnji dan treba otvoriti vrata doma jer je Sveti Petar Cetinjski bio ujedinitelj sve srpske i slovenske braće i radio je na pomirenju zavađenih plemena. Zalagao se za ujedinjenje svih Slovena i Srba u jednu državu.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#cetinje

#manastir

#sveti petar cetinjski