Potreba za hospitalizacijom drastično smanjena u SAD, čeka se potvrda SZO

Jeftin antidepresiv smanjio je potrebu za hospitalizacijom među visokorizičnim odraslim osobama obolelih od bolesti COVID-19, pokazala je studija koja je tražila postojeće lekove koji bi mogli da se prenamene za lečenje koronavirusa.

Istraživači su testirali pilulu koja se koristi za depresiju i opsesivno-kompulzivni poremećaj jer je poznato da smanjuje upalu i izgledala je obećavajuće u manjim studijama.

Oni su podelili rezultate sa američkim nacionalnim institutima za zdravlje, koji objavljuju smernice za lečenje i nadaju se preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

- Ako SZO ovo preporuči, videćete da će biti široko prihvaćeno - rekao je koautor studije dr Edvard Mils sa Univerziteta Mekmaster u Ontariju, dodajući da mnoge siromašne zemlje imaju lek lako dostupan.

- Nadamo se da će to dovesti do mnogo spasenih života - rekao je Mils.

Pilula, nazvana fluvoksamin, koštala bi 4 dolara za lečenje COVID-19. Poređenja radi, tretmani antitelima IV koštaju oko 2.000 dolara, a Merkova eksperimentalna antivirusna pilula za COVID-19 je oko 700 dolara po kursu. Neki stručnjaci predviđaju da će se različiti tretmani na kraju koristiti u kombinaciji u borbi protiv koronavirusa.

Istraživači su testirali antidepresiv na skoro 1.500 Brazilaca nedavno zaraženih koronavirusom koji su bili u opasnosti od teške bolesti zbog drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa. Otprilike polovina je uzimala antidepresiv kod kuće 10 dana, ostali su dobijali lažne tablete. Praćeni su 4 nedelje da bi se videlo ko je otišao u bolnicu ili su proveli duže vreme u hitnoj pomoći kada su bolnice bile pune.

U grupi koja je uzimala lek, za 11 procenata je bila potrebna hospitalizacija ili produženi boravak u hitnoj pomoći, u poređenju sa 16 procenata onih koji su uzimali lažne pilule.

Rezultati objavljeni u sredu u časopisu Lancet Global Health bili su toliko jaki da su nezavisni stručnjaci koji su pratili studiju preporučili da se prekine ranije, jer su rezultati jasni.

Ostaju pitanja o adekvatnom doziranju, da li bi pacijenti sa nižim rizikom takođe mogli imati koristi i da li pilulu treba kombinovati sa drugim tretmanima.

Veći projekat je pogledao 8 postojećih lekova da bi video da li mogu da deluju protiv virusa. Projekat još uvek testira lek za hepatitis, ali svi ostali - uključujući metformin, hidroksihlorokin i ivermektin - nisu uspeli.

Jeftina generička i Merkova pilula protiv COVID-19 deluju na različite načine i „mogu biti komplementarne“, rekao je dr Pol Saks iz Brigam i ženske bolnice i medicinske škole Harvard, koji nije bio uključen u studiju. Ranije ovog meseca, Merk je zatražio od regulatora u SAD i Evropi da odobre njegovu antivirusnu pilulu.

Autor: redportal.rs

#amerikanci

#korona

#kovid

#lečenje kovida