Otkriće je, kažu naučnici, pravi iskorak u potrazi za udaljenim planetama

NASA-in teleskop otkrio je egzoplanetu veličine Saturna koja je udaljena više od 28 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Otkriće je, kažu naučnici, pravi iskorak u potrazi za udaljenim planetama.

Novootkrivena planeta nalazi se u galaksiji M51-ULS-1b, koja se naziva i Vodeni vrtlog. Planetu je prošlog septembra otkrila svemirska opservatorija Čandra sa NASA teleskopom postavljenim 86.000 milja iznad Zemlje. Ovo otkriće je sada potvrđeno kao prva egzoplaneta izvan naše galaksije Mlečni put.

Egzoplaneta je kosmičko telo, naučno dokazano, definisano i potvrđeno kao planeta koja se nalazi u našem Sunčevom sistemu.

- Pokušavamo da započnemo potpuno novi način pronalaženja drugih svetova tražeći nove planete kroz talasnu dužinu rendgenskih zraka - što nam omogućava da ih lociramo u drugim galaksijama - rekao je Rosin di Stefano iz Centra za astrofiziku, objavljeno u Nature Astronomy.

Opservatorija detektuje rendgenske zrake iz mnogih oblasti svemira. Rezultati su zasnovani na tragovima koje su ostavile planete

Autor: redportal.rs

#egzoplaneta

#nasa

#svemir