Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara, predviđene su investicije u vrednosti oko milijardu evra, a prve baterije za električne automobile očekuju se već 2023. godine, objavila je Privredna komora Srbije.

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice, koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

- ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija - kaže menadžer razvoja Ana Perović.

Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovićeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat).

Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina.

Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći, dodaje Perovićeva.

- Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena ''mega fabrika'' koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje - rekla je ona.

Perovićeva ukazuje da je 16 GWh (gigavatsati) više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile - to su baterije za približno 330 hiljada čisto električnih automobila.

Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapošljava 1.800 radnika.

- Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine - rekla je Perovićeva.

Pored površine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs će proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara.

U okviru kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada, rekla je Perovićeva.

Autor: Tanjug

#Ana Perović

#Električni automobili

#baterije

#subotica