On kaže da se situacija na Kosovu zaoštrava

Timoti Les, saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, ističe da ne zna šta će se dogoditi u budućnosti, “ali moj osećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine”.

Les ukazuje da će naredna faza u rešavanju statusa Kosova verovatno biti definisana silom, “najpre od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sever”.

– To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenario koji je preostao ukoliko Albanci ne žele status kvo, niti formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbija odbija ideju da se Sever integriše u ostatak Kosova. To je ono čime preti rukovodstvo u Beogradu. Prepostavljam da pokušajem da potvrdi svoj suverenitet iako je suočena sa upozorenjima snažnijeg protivnika, Priština veruje da ima podršku Sjedinjenih Država. Ipak, mislim da će se ispostaviti da je to zabluda ako Srbija bude prenaglašeno reagovala i pređe reku Ibar. Vašington ne želi da se vojno konfrontira sa Beogradom, naročito imajući u vidu činjenicu da Evropljani to odbijaju da učine, a Rusija podržava Srbiju. To je bilo jasno i na osnovu raspleta događaja od pre dve nedelje (kriza izazvana reciprocitetom u registarskim tablicama), kada su SAD praktično kapulirale pred zahtevima Srba da se održi status kvo nakon demonstriranja vojne sile. Ukoliko, pak, Srbija odluči da zauzme Sever, ispostaviće se da je to moguće učiniti bez ozbiljnih posledica. Time će se stvoriti dve nove činjenice na terenu – da Beograd kontroliše Sever i da Priština kontroliše Jug, što je uvek i bio najizvesniji scenario za Kosovo imajući u vidu demografske podatke. Time će se, takođe, preokrenuti debata o budućnosti Kosova. Na samom Kosovu počeće da se razmatra status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini, tvrdi Timoti Les.

Autor: Danas.rs

#Kosovo

#Timoti Les