Izjavio ministar Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dao je intervju za Novosti.rs u kom je između ostalog rekao da je preko 10 država spremno da povuče priznanje tzv. Kosova.

Uspeli smo da uradimo mnogo na međunarodnom planu: da se izborimo da se naša reč čuje i da se naši državni i nacionalni interesi uvažavaju kao legitimni. Učvrstili smo i obnovili mnoga stara prijateljstva, a sa nekim državama, sa kojima u prošlosti nismo uvek imali skladan odnos, postavili smo temelje za izgradnju bolje saradnje. Posebna pažnja posvećena je odnosima u regionu, a naš odgovor na provokacije bile su ekonomske inicijative regionalnog povezivanja koje svima mogu da donesu dobro. Srbija će nastaviti da nastupa kao uspešna država i kao stub stabilnosti i lokomotiva ekonomskog razvoja regiona.

Na pitanje da postoji više od 10 država koje su spremne da povuku priznanje Selaković je odgovorio:

Mislim da ima i mnogo više zemalja koje su voljne da svoje pozicije oko KiM preispitaju. Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma.

Autor: Danijela Milinković

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#intervju

#selakovic