Izložba će trajati do 15. novembra

U galeriji ARTE u Svetogorskoj 29 od ponedeljka je u toku izložba frafika Vladimira Veličkovića pod imenom Vizija gledanja nevidljivog, koja će trajati do 15. novembra.

Izložba grafika srpskog slikara se organizuje uporedo sa retrospektiom njegovih radova na svih pet nivoa u Muzeju savremenih umetnosti, kao i sa izložbom crteža u Galeriji RIma.

Veličkovićeve grafike prate filozofske misli koje su se prenosile i u njegove ostale radove, a koje su se ticale teme ljudske prolaznosti, promene forme i spoljnog izgleda u toku vremena, ali i neverovatnoj mogućnosti preživljavanja, koje na grafikama i drugim radovima predstavlja pacov.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Pacov, za Veličkovića zanimljiv kao metafora sposobnosti da se preživi u protoku vremena (možda na neki način i sama smrt), međutim, u njegovim kasnijim radovima sve više liči na neku drugo biće, koje bi se možda najbolje moglo opisati kao kombinacija guštera, mačke i hermelina. Stoga, pacov kod ovog autora sve više liči na neko mitološko biće ili zver, sa natprirodnim sposobnostima ili moćima.

Ono što je, međutim, specifičnije za Veličkovićeve grafike jeste stavljanje matematičkih pravilnosti u vezu sa živim organizmima, pa i samim životom. Ova Veličkovićeva mogućnost, da u životu živih bića vidi geometrijske pravilnosti, odnosno da se bavi arhitekturom pokreta, možda predstavlja i njegovu glavnu karakteristiku po kojoj je relativno lako prepoznati njegove radove.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Koristeći se tehnikom prikazivanja jednog istog ljudskog tela u različitim položajima na jednoj slici, autor pokazuje i promenu izgleda, odnosno forme svih stvari na svetu protokom vremena, dok se u pozadini ovih oblika obično mogu videti geometrijski povučene linije, koje pokazuju da se u nekoj meta dimenziji sve to dešava u tačno određenoj pravilnosti.

U sličnoj funkciji su i njegovi radovi u kojima se služi kutijom i njenim formama i perspektivama sagledavanja, opet kao parafrazom na čoveka.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Naime, kutija je na njegovim grafikama prikazana u svojim različitim formama, odnosno kako izgleda kada je sastavljena, kako kad se rastavi, ali i kako se u protokom vremena polako gužva i nestaje.

Među 30 grafika koje će biti prikazane na ovoj izložbi, posebno mesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za izadanja iz 2003. godine, knjige ‘’Altenburški orasi’’, francuskog autora Andrea Malroa.

Zaintresovani mogu posetiti galeriju svakog radnog dana od 10 do 18 časova, odnosno subotom od 10 fo 15 časova, što svakako toplo preporučujemo. 🤍

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Autor: Marko Radovanović

#Izložba

#Vladimir Veličković

#arte galerija

#svetogorska 29

#vizija gledanja nevidljivog