Doneta pravosnažna presuda

Apelacioni sud Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostale optužene za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Vorldfin iz Luksembruga 2005. godine.

Ovom odlukom potvrdjena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda koji je zaključio da nije dokazano da su oni počili krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje se terete. I prvom prvostepenom presudom Bubalo i ostali su bili oslobođeni od optužbi.

Predmet "Luka Beograd" je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. U ovom postupku pored Bubala otpužbi su oslobodjeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Pravosnažna oslobadjajuća presuda izrečena je i bivšem direktoru Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslavu Drobcu i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog ddruštva Dušanu Kosovcu.

Apelacioni sud je detaljno obrazložio svoj stav u odluci koja je danas objavljena na njegovom sajtu. Zaključio je da se u konkretnom slučaju ne radi o privatizaciji, odnosno da Luka Beograd nije subjekt privatizacije, te da stoga nema mesta ni tvrdnji da su okrivljeni postupili suprotno Zakonu o privatizaciji.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#bubalo

#luka beograd

#ministar oslobođen

#predrag bubalo

#privatizacija