Za samo nekoliko sati palo više od 300 milimetara kiše

Jaka oluja je drugi dan zaredom opustošila južnu Italiju, usmrtivši najmanje jednu osobu, poplavila puteve i polja i izazvala klizišta, saopštila je danas policija.

Telo 67-godišnjeg muškarca pronađeno je u žbunju nedaleko od mesta gde je poslednji put viđen nakon što mu se automobil zaglavio u vodi i blatu jugozapadno od sicilijanskog grada Katanije. Za njegovom suprugom se i dalje traga, saopštila je Hitna pomoć.

IZVOR: YT/MeteoReporter24

Italijanski meteorološki sajt Ilmeteo.it izvestio je da je delove Sicilije i susedne Kalabrije pogodio retki mediteranski uragan poznat kao Mediken, sa vetrovima koji bi do kraja dana mogli da duvaju i do 120 kilometara na čas.

Udruženje poljoprivrednika Sicilije saopštilo je da je u nedelju u blizini grada Katanije za samo nekoliko sati palo više od 300 milimetara kiše, što je skoro polovina prosečne godišnje količine padavina na tom mediteranskom ostrvu.

Uprava civilne zaštite izdala je danas najviši crveni alarm za severnu Siciliju i južnu Kalabriju, upozoravajući na potencijalnu opasnost po život i materijalnu štetu u tim oblastima. Škole u mnogim selima i gradovima su zatvorene, desetine letova su preusmereni iz tog područja, a trajektne linije između južnih ostrva su otkazane.

Autor: redportal.rs

#Italija

#mediteran

#uragan