Otvara se slučaj Veljka Belivuka i odlaska u Crnu Goru

Veljko Belivuk je preko tajne aplikacije Skaj komunicirao najmanje sa dvojicom policijskih službenika, koji su koristili šifrovane nadimke Kardinal i Komita, otkriveno je na vanrednoj konferenciji koja je juče održana u Crnoj Gori, posle izbijanja afere u vezi s tim ko je sa liste bezbednosno interesantnih osoba kojima je zabranjen ulazak u tu državu skinuo vođe jednog od najbrutalnijih klanova Veljku Nevolju i Marka Miljkovića.

- Utvrdiće se koji policajci su ručali sa Belivukom i Miljkovićem, koji boravili sa njima u restoranu na Grahovcu i bili na slavlju kod Zvicera, kao i koji policajci su na kriptovanoj aplikaciji Skaj koristili nadimke Kardinal i Komita - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović.

Podsetimo, velika afera u vezi sa ukidanjem zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru izbila je pošto je u januaru otkriveno da oni borave u Kotoru, i to kao gosti vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Crnogorska policija ih je tada legitimisala i saslušala, a oni su navodno izjavili da su povod njihovog dolaska babine kod Zvicera. Na društvenim mrežama tada su se pojavili i snimci slavlja kod Zvicera, koje je pomenuo ministar policije, a na kojima se vidi da je goste uveseljavala pevačica Jadranka Barjaktarović.

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je "sada jasno da je grupa oko Belivuka dolazila u Crnu Goru dok je zabrana bila na snazi i da su tada počinili monstruozna ubistva".

- Sada je sve jasno - zabranu su ukinuli Enis Baković (bivši pomoćnik direktora Uprave policije) i Zoran Lazović (bivši šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala CG) - rekao je Abazović i naveo da "slučaj Belivuk više ne može da bude pod velom tajne".

Državni sekretar u MUP Rade Milošević otkrio je i da je tim povodom kontaktirao s direktorom srpske policije Vladimirom Rebićem i od njega zatražio odgovor na pitanje da li je i ko iz naše policije, kako tvrdi tužilac Milivoje Katnić, tražio da se ukine pomenuta zabrana.

- Obaveštavamo vas da je Uprava kriminalističke policije uputila dopis Upravi za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol - Evropol - Selek, u kojem je zatražila da se od Interpola u Podgorici pribavi podatak o policijskom službeniku MUP na čiji zahtev je Veljko Belivuk skinut sa spiska bezbednosno interesantnih lica kojima je zabranjen ulazak u zemlju - navodi se u odgovoru Vladimira Rebića.

Autor: pink.rs

#Crna Gora

#Kardinal

#Radoje Zvicer

#komita

#policija crne gore

#veljko belivuk