Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor Harvarda rekao je da bi ovogodišnji profit bio mnogo veći da je univerzitet ulagao u rizičnije poslove

Univerzitet Harvard, već najbogatiji na svetu, juče je objavio da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario profit od 34% i povećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Univerzitet je ostvario povećanje dobiti, koju su njegovi zvaničnici nazvali "izvanrednom", ulaganjem u privatni i javni sektor. Tokom prethodne fiskalne godine, koja je završila u junu 2020. godine, i samo nekoliko meseci nakon pandemije, univerzitet je rekao da je napravio dobit od 7,3%.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor Harvard Management Company (HMC), N.P. Narvekar je rekao da bi ovogodišnji profit bio mnogo veći da je univerzitet ulagao u rizičnije poslove. Međutim, naglasio je da se takav rezultat ne može postići svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju univerziteta rekao da je Harvard poslednjih godina preuzeo daleko manje rizika od drugih univerziteta.

- Drugim rečima, s obzirom na razvoj tržišta prošle godine, znatno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC -a - rekao je Narvekar.

Na primer, MIT (Massachusetts Institute of Technology) je ove fiskalne godine ostvario 56% profita, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Univerzitet Braun sa 52% profita na 6,9 milijardi dolara.

Autor: redportal.rs

#2 milijarde dolara

#53

#Univerzitet Harvard

#bogatstvo