Zakon o zabrani abortusa u Teksasu, koji je stupio na snagu 1. septembra, ne pravi izuzetke za trudnoće nastale silovanjem ili incestom

Apelacioni sud SAD odbio je zahtev američkog Ministarstva pravde da suspenduje restriktivni zakon u saveznoj državi Teksas, koji zabranjuje abortus nakon 6 nedelja trudnoće, prenosi Telegraf.

Peti okružni federalni apelacioni sud u Nju Orleansu je u četvrtak dozvolio da se primenjuje zakon o zabrani abortusa u Teksasu do, kako je naveo, "ubrzanih" daljih postupaka u ovom značajnom pravnom postupku, prenosi Rojters.

Zakon o zabrani abortusa u Teksasu, koji je stupio na snagu 1. septembra, ne pravi izuzetke za trudnoće nastale silovanjem ili incestom, a predviđa i da građani tuže klinike koje izvode abortuse, i da, ako spor bude okončan u njihovu korist, dobiju 10.000 dolara.

Vrhovni sud je isto tako dao "zeleno svetlo" za primenu teksaškog zakona, ali se nije izjasnio o njegovoj usklađenosti sa Ustavom.

Ministarstvo pravde tvrdi da zakon sprečava žene u ostvarivanju njihovog ustavnog prava na prekid trudnoće, što u SAD garantuje presuda Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju "Ro protiv Vejda".

Autor: telegraf.rs

#abortus

#zakon