Pozorište će gostovati i u Moskvi i nižnjem Novgorodu

Narodno pozorište na gostovanjima: na Festivalu „Maksim Gorki“ u Nižnjem Novgorodu, na svetskoj izložbi „EXPO 2020 Dubai“ i na čuvenom Čehov festivalu u Moskvi, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Narodno pozorište u Beogradu gostovaće od 16. do 19. oktobra na prestižnom Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu „Maksim Gorki“ u Nižnjem Novgorodu sa dramom „Vasa Železnova i drugi“, po delima Maksima Gorkog, u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena.

Foto: Printscreen YouTube/ Expo 2020 Dubai

Ova veoma intrigantna predstava, čiju osnovu čini druga verzija „Vase Železnove“ Maksima Gorkog iz 1935. godine, a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije „Vase Železnove“ (Mati), međuigru i lica iz „Pesme o Sokolu“ i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – „Foma Gordejev“, biće izvedena 18. oktobra na sceni Državnog akademskog dramskog pozorišta Gorki.

Naslovnu junakinju Vasu, vlasnicu brodarskog preduzeća, tumači prvakinja Drame LJiljana Blagojević, a u velikom ansamblu su i Petar Božović, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Sonja Kolačarić, Bojana Stefanović, Suzana Lukić, Branislav Tomašević, Bojan Krivokapić, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Zorana Bećić, Bojana Bambić, Teodora Dragićević, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Luka Pavlović i dečak Gavrilo Ivanković.

U predstavi učestvuju i baletski igrači Maja Stojakov i Miloš Živanović.

Krajem ovog meseca, kao i u novembru, Narodno pozorište očekuju gostovanja na još dve značajne manifestacije.

Foto: Pixabay.com/opsa

U okviru svetske izložbe „EXPO 2020 Dubai“, 30. oktobra na sceni Milenijum amfiteatra biće izveden savremeni balet „Sedam smrtnih grehova“, po libretu i u koreografiji Igora Pastora.

Dan kasnije, 1. novembra, ispred Paviljona Republike Srbije, biće izvedena plesna instalacija „Vrt autohtonih vrsta“, inspirisana jedinstvenom florom i faunom Srbije.

Ova predstava, u izvođenju Baleta Narodnog pozorišta, koji okuplja najbolje baletske umetnike Srbije, predstavlja zajedničku inicijativu nacionalne Platforme Srbija stvara i baletskog ansambla nacionalnog teatra kao ambasadora Platforme.

Balet će, takođe u novembru, gostovati i u Moskvi na čuvenom Čehov festivalu gde će izvesti predstavu „Hazarski rečnik – Lovci na snove“, po motivima romana Milorada Pavića, u režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića.

Podsećamo da je ovaj moderni balet, čiji je predložak prepun simbola i bezgraničnih mogućnosti za pokret, telo i vizuelne efekte, početkom septembra izveden s velikim uspehom na muzičkom festivalu „Festival de Verano de Escorial“, održanom u pozorištu – Auditorijum u Eskorijalu, vekovnom sedištu španskih kraljeva, nedaleko od Madrida.

Autor: Tanjug

#Moskva

#Narodno Pozorište

#dubai expo 2020

#nižnji novgorod